Kızartma Yağı ve Bitkisel Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Kızarmış yiyecekler sağlığımız için riskli olabilir fakat kızartma yağı ve bitkisel yağlar da kıyafetlerimiz için oldukça tehlikeli hale gelebilir. Bu lekeler çok parlak ya da belirgin olmadığı için başlangıçta pek önemsenmeyebilir. Fakat yağ lekeleri leke oturmaya başladıkça kumaşın rengini karartma eğilimindedir. Ne yazık ki kıyafetteki yağ lekelerin deki fiberlerin bu lekelerden kurtulmasını sağlamaya çalışmak biraz zor olabilir. Ve zamanla leke oturdukça da lekeler kalıcı hale gelecektir.

Bütün yağ lekelerini çıkarmanın en iyi yollarından biri, kumaşı yapısının izin verdiği en sıcak suda yıkamak olacaktır.

Yağ Lekesini Çıkarmak İçin Gerekli Malzemeler

  • Fazlalık olan yağı çıkarmak için bıçak ya da kaşık
  • Yağ lekesinin kumaştan ayrılmasını sağlamak için sıvı çamaşır deterjanı
  • Sıvı bulaşık deterjanı, fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta losyon içermeyen basit türde bir bulaşık deterjanı olması

Kızartma Yağı Lekelerini Çıkarmak İçin Adımlar

1. Bıçak ya da kaşık yardımıyla fazlalık olan yağı olabildiğince alın. Bu sayede yağ lekesi olan kumaşla uğraşmak çok daha kolay hale gelecektir. Aynı zamanda bu sayede yağın, kumaşın diğer kısımlarına akmasını da engeller, çıkarmanız gerekecek daha fazla leke oluşturmaktan kurtulursunuz.

2. Lekeli alana sıvı çamaşır deterjanı uygulayın. Birçok sıvı çamaşır deterjanı genellikle yağ lekesine etki edecek güçtedir, fakat daha inatçı lekeler için biraz sıvı bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine iki tarafın da emebileceği kadar deterjan koymanız gerekiyor (aşağıdaki ipuçlarını kontrol edebilirsiniz).

3. Sıvının kumaşa iyice işlemesi ve lekeyi çıkarmaya başlaması için sıvıyı 3-5 dakika kadar bırakmalısınız. Kumaş sıvı deterjanı emdikçe, yağ partiküllerini ayırmaya başlayacaktır. Sıvıyı 10 dakikaya kadar kumaşta bırakabilirsiniz fakat kurumasına izin vermemeniz gerekiyor.

4. Hangi sıcaklıkta yıkamanız gerektiğine karar vermek için kumaşın etiketini kontrol edin. Kumaş için uygun olan en yüksek sıcaklıkta yıkamanız, yağın tamamen çıkmasını sağlamak için en iyi yollardan biridir.

5. Yıkamadan sonra kurumaya bırakmadan önce yağ lekesinin tamamının çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer yağ lekesinin kalıntıları varsa önceki adımları tekrar etmeniz gerekiyor demektir. Sonrasında kıyafeti kurumaya bırakın ve yağ yüzünden oluşan koyu lekeler var mı diye kontrol edin. Eğer yoksa, kumaş normal şekilde yıkamak ve kurutmak için uygun demektir. Eğer hala leke varsa, yine önceki adımları tekrar etmeniz gerekiyor demektir.

Yağ Lekesini Çıkarmak İçin İpuçları

-Kızartma ve yemek yağlarının lekelerini çıkarmak için çamaşır deterjanı yerine basit bir bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz. Elleriniz için yumuşak yapıda olan bulaşık deterjanları diğerleri kadar etkili olmayabilir; yağ lekelerini çıkaracağını iddia eden bulaşık deterjanlarından kullanmanız en iyisi olacaktır.

-Bütün kıyafeti ya da kumaşın tamamını yıkamak yerine lekeli kısmı çamaşır ya da bulaşık deterjanı uyguladıktan sonra sıcak musluk suyunun altında yıkayabilirsiniz. Sonrasında lekenin çıktığından emin olduğunuzda ise normal şekilde yıkayabilirsiniz. Sıcak suyun kumaşa zarar vermesini engellemek için öncelikle kıyafetin ya da kumaşın etiketini kontrol etmeyi unutmayın.