Küfü Bütün Yüzeylerden Nasıl Çıkarabilirsiniz?
Küf! Muhtemelen evinizin bir yerlerinde küf bulunuyordur, fakat sakın endişelenmeyin nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağız ve aynı zamanda nasıl küf oluşumunu engelleyebilirsiniz bundan da bahsedeceğiz. Eldivenlerinizi kapın, içeri giriyoruz!
Bütün evlerin zaman zaman bazı kısımlarında küf lekesi oluşumunun gerçekleşmesi kabul etmesi her ne kadar zor olsa da bu bir gerçek. Bazı evler küften yalnızca belirli zamanlarda muzdarip olsalar da, nemli alanlarda yaşayan kişiler ne yazık ki küfün ne kadar sinsi ve inatçı olabileceğini biliyorlardır. Bir dakika önce temizlemiştiniz, bu küf tekrar nereden geldi?
Peki küf nereden gelir, nasıl oluşur ve nasıl etkili şekilde küften kurtulabilirsiniz?
Küf nedir? Küf Neden Olur?
Küf bir mantar tipidir. Genellikle yiyecek, yatak, yorgan, giyecek üzerinde görünür ve zaman zaman da nemli olan duvarlarda ya da organik yüzeylerde görülebilir (bunlar küfün yiyecek kaynağıdır, tahta, pamuk, ipek, deri). Küf mantarı her yerdedir ve küflerin besinleri de her yerdedir, bir koloninin oluşması yalnızca bir su kaynağına bakar. İğrenç, değil mi?
Küfler oluşumlarının tipine göre yeşil veya siyah renklerde olabilir. Bütün küf tipleri sıcak, nemli, tercihen karanlık ve organik besin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerleri tercih ederler. Bu yüzden de dış mekan mobilyaları ya da garaj duvarları küf sporlarının çabucak büyümesi için ideal yerlerdir. Aynı zamanda küfler banyo duvarlarını, deri ayakkabıları ve deri el çantalarını ve yağmurlu bir günden sonra havalandırılmamış her türlü yeri çok severler. Yalnızca belli bir süre neme maruz kalmış olmaları küfler için yeterlidir.
Küf Oluşumunu Nasıl Yok Edilir?
Muhtemelen evinizdeki bütün organik eşyalardan kurtulmak istemeyeceksinizdir çünkü bu evinizdeki her şeyin naylon, polyester ve plastikten oluşması anlamına gelir. Peki plastikteki küf nasıl temizlenir? Küflenen eşyalar nasıl temizlenir? Eğer küflerin besin kaynağından kurtulmak elinizde değilse, yapabileceğiniz en iyi şey onların su kaynaklarından kurtulmak olacaktır. Evinizdeki bütün nemli ortamları kuru tutmaya çalışmalı ve evinizi olabildiğince havalandırmalısınız.
Küflerin evinizde oluşmasını engellemek için yapabilecekleriniz:
-Evinizde yeterli havalandırma olduğundan emin olun
-Her fırsatta evinize güneş ışığı girmesini sağlayın.
-Evinizden direkt olarak su temasını engellemeye çalışın (yağmur yağdığı zamanlarda akıntı var mı diye kontrol edin).
-Nemli alanları hızlıca kurutun.
-Borularınızın ve diğer giderlerinizin akıtmadığından emin olun.
-İç mekanlarınızdaki bitkileri düzenli olarak temizleyin ve su kaynaklarının temiz olmasını sağlayın. Bunun için doğal küf temizleyici olan beyaz sirke ile küf temizliği yapabilirsiniz.
-Evinizde küfe dayanıklı malzemeler kullanın (organik olmayan malzemeler ya da küfe dayanıklı mobilyalar).
-Nemli günlerden sonra ve yağmurlu günlerden sonra evinizi havalandırın.
-Nemli günlerin ardından pencerelerinizi ve duvarlarınızı yoğunlaşmış havadan kurtarmak için silin.
-Bir nem kontrol edici alın ve nem oranını yüzde 55 in altında tutmaya çalışın.
-üç damla yap ve beş ölçü su ile oluşturduğunuz karışımı düzenli olarak eşyalarınıza sıkın
-Bir dezenfektan ya da antibakteriyal sprey kullanarak yüzeylerinizi spreyleyin.
Çok geç, artık bir küf Problemim var!
Eğer evinizde küf oluşumunu engelleyemediyseniz, yukarıdaki adımları takip ederek durumun kötüye gitmesini engelleyebilir ve temizliğe hazırlanabilirsiniz. Bazı küf tipleri temizlenmeye oldukça dirençlidir çünkü kumaşlara ya da tahtalara oldukça sıkı şekilde bağlanmış olurlar fakat yine de denemeye değer. Peki evdeki küf canavarını ne öldürür?
Birçok insan çamaşır suyu kullanarak küflerden kurtuluyor ve sonrasında nasıl tekrar oluştuklarını merak ediyor. Çamaşır suyu küfün rengini giderir bu yüzden de siz göremezsiniz, fakat inanın bana, bu gittikleri anlamına gelmez. Küflerin sebep olduğu bütün sağlık problemleri (alerjiler ya da astım nöbetler) yine devam edecektir, bu siz küfleri görseniz de görmeseniz de böyle.
Küften kurtulmanın tek yolu onu öldürmek, temizlemek ve yeni kolonilerin eskilerinin yerini almasını önlemek için bazı önlemler almaktır. Bu adımları takip ederseniz pişman olmazsınız. Mobilyadaki, yataktaki, parke süpürgeliğindeki küfleri giderme için özel çaba sarf etmeniz gerekmektedir.
Unutmayın küflü bir ortamda nefes almak bile büyük bir sağlık riski taşımaktadır, özellikle de astım hastaları için. Küfleri temizlerken bir yüz maskesi takmalı ve eldiven giymelisiniz çünkü unutmayın ki bir mantar tipiyle uğraşıyorsunuz. İşiniz bittiğinde ise bu eşyaları gazete kağıdı ile sararak çöpe atın. Bu işlemleri yapmadan önce yukarıda bahsi geçen temizleyicilere karşı alerjiniz olup olmadığını öğrenmek adına bir alerji testi yaptırın.
Karışımınızda kullanacağınız karanfil yağını eczanelerde bulabilirsiniz fakat eğer bulamazsanız çay ağacı yağı ya da okaliptüs yağı da kullanabilirsiniz bunun yerine. Bütün bunlar harika dezenfektan görevi görecektir. Eğer bu yağlardan herhangi birini bulamasanız bunun yerine antibakteriyel bir sprey kullanabilirsiniz.
Küflenmiş kumaşları, oyuncakları ve yıkanamayan kumaşları nasıl düzeltebilirsiniz?
Taşınabilir, yıkanabilir kumaş türleri, perdeler, yastık kılıfları, giyecekler, çarşaflar ve havlular
1-Kumaşı koyduğunuz 10 litrelik bir kovanın içine su doldurarak bir ölçü tuz, 3 damla karanfil yağı, bir ölçü sirke ekleyerek bir gece bekletin.Tuz, sirke ve yağ küfleri öldürecektir.
2-Sabah olduğunda nazikçe kumaşı sıkıp fazla suyu alın ve sonra güneş ışığına kurumaya bırakın. Tuzlu bir yapı oluşacaktır.
3-Kuruduktan sonra tuzlu şekilde yaklaşık bir saat, tercihen daha fazla süre bekletin.
4-Kuruma tamamlandıktan sonra kumaşı indirin ve bir fırça yardımıyla oluşan tuz parçalarını temizleyin. Bu işlemi bir gazete üzerinde yapın ki çıkan küf parçalarıyla birlikte tuzları da kolayca çöpe atabilin.
5-Normalde kullandığınız deterjanı kullanın ve kumaşı yıkayıp güneşte kurumaya bırakın.
6- üç damla karanfil yağı ve bir litre sulu karışımdan sıkın ve sonrasına kurumaya bırakın. Bu da küfün geri dönmesini engelleyecektir.
7- Küf önleyici sprey kullanabilirsiniz.
Taşınabilir, yıkanmayan kumaşlar, oyuncak ayılar, deri ya da ipek kumaşlar
1-Birkaç kat gazete kağıdı serin ve üzerine küflü kumaşı yerleştirin.
2-biraz sirke ile karıştırılmış suyu ve birkaç damla karanfil yağını ince bir tabaka halinde kumaşın üzerine sürün.
3-Kumaşı ve tuzu bir gün güneş ışığında bırakın.
4-Yukarıdaki dördüncü adımı tekrar edin ve tuzu temizleyin.
5-Küflerin tamamen temizlendiğinden emin olana kadar bu adımları tekrar edin.
6-Üç damla karanfil yağı ve bir litre su karışımından üzerine sıkın ve tamamen kurumaya bırakın. Bu da küfün geri dönmesini engelleyecektir.
Taşınmayan, yıkanmayan kumaşlar, halılar, dış mekan şemsiyeleri
1-Üç damla karanfil yağı, yarım ölçü sirke ve beş ölçü suyu karıştırığ kumaşın üzerine sıkın ve üzerine kalın bir tabaka tuz serpin.
2-Bir gece boyunca kurumaya bırakın ve ertesi gün elektrikli süpürge ile temizleyin.
3-Küflerden arınana kadar bu adımları tekrarlayın.
Duvar Küflerinden Nasıl Kurtulursunuz
Banyodaki duvarlar, fayanslar, dış mekan fayansları ve havuz fayansları küflerin en sevdikleri yerlerdir. Bu mekanlar küfler için hem besin hem de su kaynağı bulundurur. Fayansları olabildiğince kuru tutmaya çalışın- her duştan sonra çekçek ile suyu temizleyin, güneş ışığını olabildiğince içeri alın, bir vantilatör kullanın ve olabildiğince havalandırma sağlayın.
Duvar Küflerinden Kurtulmak İçin
1-Duvardaki ve diğer yüzeylerdeki küfleri temizlemek için yukarıdaki adımları takip edin.
2-Bir diş fırçasını ya da özel küf fırçalarından birini sek sirkenin içerisinde batırın, sonra da üç damla karanfil yağı ve yarım ölçü soda karışımına batırın.
3-Fırçayı kullanarak duvar küflerini fırçalayın.
4-Gerektiği kadar tekrar edin, ama unutmayın bazı inatçı küf tiplerinin kaybolması iki haftaya kadar zaman alabilir.
5-üç damla karanfil yağı ve bir litre sudan oluşan karışımı sprey yardımıyla sıkın ve kurumaya bırakın. Bu küfün geri gelmesini engelleyecektir.
Küfleri Ahşaptan Nasıl Temizleyebilirsiniz
Duvarlar ve Tavan
1-Üç damla karanfil yağı, yarım ölçü sirke ve beş ölçü suyu karıştırıp bir solüsyon hazırlayın.
2-Temiz bir süpürge alın, başından bir çorap geçirin ve solüsyona batırın.
3-Küfü temizlemek için süpürge yardımıyla yüzeyi süpürün.
4-Kurumaya bırakın ve sonra tekrar edin. Eğer küf yüzünden iz kalırsa bu izlerin tamamen kaybolması birkaç haftayı bulacaktır.
5-Her iki ayda bir kere ahşap yüzeylerinizi üç damla karanfil yağı ve bir litre su karışımı ile spreyleyin. Bu küfün geri gelmesini engelleyecektir.
Dışmekan Mobilyaları
1-Üç damla karanfil yağı, yarım ölçü sirke ve beş ölçü sudan oluşan bir karışım hazırlayın.
2-Bu karışım ile mobilyaları silin ve çok yoğun küf olan bölümleri bir fırça ile bu karışımla fırçalayın.
3-Kurumaya bırakın ve tekrarlayın. Küfler yüzünden kalan herhangi bir iz birkaç hafta içinde tamamen kaybolacaktır.
5-Her iki ayda bir dış mekandaki ahşap mobilyalarınızı üç damla karanfil yağı ve bir litre sudan oluşan bir karışımla sprey yardımıyla spreyleyin. Bu küfün geri gelmesini engelleyecektir.
Deri Yüzeylerdeki Küflerden Kurtulmak
Taşınabilir deri eşyalar, el çantaları, boks eldivenleri, kemerler ve ayakkabılar
1-Üç damla karanfil yağı, yarım ölçü hindistanvecizi ya da bebek yağını karıştırın.
2-Küflü alanları bu karışımla silin, dairesel hareketlerle kuvvetli bir şekilde ovun.
3-Yağın, deriye işlemesi için bekletin. Eğer gerekliyse bu işlemleri tekrarlayın. İki hafta içerisinde küfler yüzünden oluşan izler kaybolacaktır.
4-Bu karışımı düzenli olarak küften korunmak için uygulayın, deri eşyalarınızı hava alabilen bir alanda tutmaya özen gösterin.
Taşınamayan deri eşyalar, mobilyalar
1-Üç damla karanfil yağı ve yarım ölçü sirkeyi karıştırın.
2-Bu karışım ile küflü bölgeleri silin, dairesel hareketlerle kuvvetli bir şekilde ovun. Kurumaya bırakın.
3-Eğer gerekirse bu adımları tekrarlayın, küfler yüzünden oluşan izlerin kaybolması yaklaşık iki hafta alabilir.
4-Üç damla karanfil yağı ve yarım ölçü hindistan cevizi yağı ya da bebek yağı ile oluşturduğunuz karışımı düzenli olarak mobilyalarınızı silmek için kullanın. Herhangi bir sıvı döküldüğü zaman anında deri mobilyalarınızı silmeyi unutmayın.