Nemlenmeyi ve Küflenmeyi Nasıl Önleyebilirsiniz?

Küf bazı bakteriler tarafından üretilen ince, bazen beyaz bazen de siyah bir yapıdır. Her ne kadar bakteriler her zaman havada bulunsa da , küflenmeye sebep olan bakteriler belirli bir sıcaklık ve neme ihtiyaç duyarlar. Küflenme her şeyin üzerinde olabilir, karanlık, nemli, sıcak ve havanın sirküle olmadığı alanlar ise onlar için ideal alanlardır. Kilerler, bodrumlar, dar alanlar ve hatta kıyafet dolapları bile küf oluşumu nedeniyle düzenli olarak izlenmelidir.

Küflenme aynı zamanda bodrumdaki halılarda ya da kilimlerde, duş perdelerinde, ya da ütü için kenarda bekletilen nemli kıyafetlerde de oluşabilir. Bu tarz küfler genellikle yeni evlerde oluşmaya daha yatkındır çünkü inşa aşamasında kullanılan materyaller genellikle nemli olurlar. Küflenme oluştukça, bulunduğu alana zarar verir ve koku yaymaya başlar. Kumaşların rengini soldurur( buna deri de dahildir) ve zaman zaman da kumaş parçalanana kadar zarar vermeye devam ederler. Peki hem sağlığımızı korumak hem de evin küflenmemesi için ne yapmalı? Evinizi ve eşyalarınızı korumak için, küflenmeyi önlemek şart! Bu yazımızda ev küflenmesine ne iyi gelir, evin köşeleri neden küflenir sorusunun cevabını arayacağız keyifli okumalar.

Nem & Rutubet Önleme Önerileri

Nemlenmeyi ve Küflenmeyi Nasıl Önleyebilirsiniz

Evlerde oluşan küf belirli bir nem olmadan da oluşabilir; küf olmaması için yapılması gereken fazla nemli ya da rutubetli alanları bulmak ve buraları kurutmaktır. Nem ya da rutubet çok fazla olduğu zaman bu zorlaşabilir ve izolasyon gerekebilir. Evde küflenme mutfak dolabı, duvarlar, yatak ve banyo tavan gibi alanlarda olabilir. Peki bu küfler nasıl temizlenir ve küflenmeler nasıl önlenir? Bazı bodrumlar sürekli olarak üst alanlardan su akması sebebiyle sürekli nemlidir, bu durumda dış kısmı değiştirmeniz ve akan kısmı bulup önlemeniz gerekmektedir. Eğer kıyafet kurutucunuzda bir hava çıkışı varsa, bunu nemli havayı dışarı atması için dış kısma çekebilirsiniz. Kısa bir süre ısıtma yaparak genel olarak evdeki nemden kurtulabilirsiniz, sonrasında ise nemin çekildiği havayı sirküle etmek için camları ve kapıları açmalısınız. Bir vantilatör de yine küfü önlemek konusunda size yardımcı olabilir.

Soğuk hava, sıcak havadan daha az nem tutar. İyi şekilde çalışan klimalar ısınmış havayı çekip soğutarak sonrasında ise kuru ve soğuk havayı odaya vererek çalışırlar. Odanın nemini ölçmek için nem ölçücü kullanabilirsiniz. Hava temizleyici ya da klima kullanırken de cam ve kapılarınızı kapalı tutmalısınız.

Hava akışı ve iyi ventilasyon nemi yok etmek için oldukça önemlidir. Dışarıdaki hava evdeki havadan daha kuru olduğu zaman vantilatörler kuru havanın içeri girmesini sağlar, fazla nemi alırlar ve dışarı atarlar. Doğal havalandırma yeterli olmadığı zaman bir fanı duvarınıza ya da pencerenizin yakınına yerleştirebilir bu sayede de nemli havayı evinizden uzaklaştırabilirsiniz.

Asla kıyafetlerinizi ıslak ya da nemli şekilde bir yerlere koymayın. Dolaba kaldırmadan önce bütün kıyafetlerinizi iyi şekilde kurutmalısınız. Islak duş perdelerini iyice açarak kurutun. Kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra hızlı bir şekilde kurutmaya çalışın. Yavaş kuruyan kumaşlarda ekşi ve küflü bir koku oluşabilir, bu iyi bir işaret değildir.

Küfü Önlemek: Doğru Önlemleri Alın

Eğer evinizde küf problemleri oluştuysa, bu küfleri önlemek can sıkıcı olabilir. Fakat evinizin hangi kısımlarında küflenme olduğuna ya da olabileceğine dikkat edip bu alanları temiz ve kuru tutarak problemi kökünden temizlemeye çalışabilirsiniz. Sıcaklığı yüksek olan ve yüksek nem oranına sahip alanlar küflenme oluşumu için ideal çevrelerdir. Kirli alanlardaki toprak ve kir, kıyafetler de olmak üzere belirli sıcaklıkla birlikte küf oluşumuna davetiye çıkarır. Mutfak duvarlarındaki yağlı alanlar da yine küflenme oluşturacak bakteriler için uygun alanlardır. Bu alanlara dikkat edin ve olabildiğince temiz ve kuru tutmaya çalışın.

Küf Kokusunu Engellemek

Küflenme olduğunu belli eden küf kokusu bazen bodrumlarda ya da duşa kabinlerde oldukça belirgindir. Buralarda oluşabilecek ve daha zararlı olacak küflenmeyi engellemek için en kısa sürede o kokudan kurtulmalısınız. Bodrumdaki ve duvardaki küf kokusu sorunu giderilir bu problem nasıl çözülür? Genellikle küf kokusu bulunduğu alan doğru şekilde ısıtılıp kurutulduktan sonra yok olacaktır. Eğer koku kalırsa, en iyisi bu konuda bir uzmana danışmak olacaktır.