Boş Zamanlarınızda Yapabileceğiniz Makrome Saksılık

Eğer bu terime aşikar değilseniz, düğümle dekoratif malzemeler hazırlama sanatına makrome denir. Bu tekniğin kullanışlı olabileceği bi alan da makrome ile saksılık ve askı yapmaktır. Askıları kendiniz de yapsanız satın da alsanız, saksılarınızı istediğiniz yere yerleştirmek için bu fikir, oldukça çekici bir fikir.

makrome-saksilik

Eğer siz de bu tarz bir saksılık yapmak istiyorsanız, oldukça kolay olduğunu bilmelisiniz. Bu tarz bir saksılık için tahta boncuklara, paracord olarak adlandırılan 7 ipli bir halat türüne ve makasa ihtiyacınız olacak. 4 adet halatı alın, orta kısımlarını birleştirip bir ilmek oluşturun ve alt tarafına düğüm atın. Sonra ikişerli şekilde halatları 4 gruba ayırın, her iki halat için birer boncuk ayırın ve takın. İlk düğüm ve boncukların alt kısmına atılacak ikinci düğüm arasında yaklaşık 50 cm’lik bir boşluk bırakın. Her setteki sol halatı alın ve solundaki setin sağ halatıyla düğümleyin. Bu işlemi birkaç kez tekrar edin ve son olarak bütün halatları tek düğümle düğümleyin.

makrome-saksilik-1

Eğer isterseniz, saksılığınıza biraz renk de katabilirsiniz. Bunun için pamuk ipe, farklı renklerde oya iplerine ve metal bir halka ya da ona benzer bir şeye ihtiyacınız olacak. Aynı uzunlukta 4 adet ipi yarısından tutun, halkadan geçirin ve etrafını renkli iplerle sıkıca sarıp düğümleyin, Düğümlerin eşit olması için her seferse 2 ipi düğümleyin. Birkaç kez tekrar ettikten sonra büyün ipleri toplayın ve son bir düğüm atın.

makrome-saksilik-2

Bu tekniği kullanarak her renkte, büyüklükte ve her şekilde saksılıklar yapabilirsiniz. Saksı olarak kullandığınız malzemeye göre de saksılıklarınızın boyutunu değiştirebilirsiniz. Bu örnekte kullanılan saksılar çok küçük olduğundan pamuk ipliği kullanılmış.

makrome-saksilik-3

Aynı şekilde, duvarda sergilemek istediğiniz bir vazo için de bir askı yapabilirsiniz. Bu özel örnekteki gibi bir askılık yapmak için josephine düğümü denen düğümü de öğrenmeniz gerekiyor. 4 adet halata, bu halatla zıt renklerde birkaç halata ve bir elastik banda ihtiyacınız olacak.Zıt renkteki halatı kullanarak bir düğüm oluşturarak başlayın. Halatın öndeki 4 parçasıyla bir josephine düğümü atın. Arka kısımdaki dört parçayı da aynı şekilde kullanın. Biraz boşluk bırakın ve iki josephine düğümü daha atın. En sonra büyün halatları toparlayıp son bir düğüm atın.

makrome-saksilik-4

Bu proje de benzer bir proje fakat fazladan birkaç düğüme sahip. Orta kısımda düğümlerin döndürülmesi ilginç bir detay olmuş. Bu sepet şeklindeki askılıkta da josephine düğümü kullanılmış. Sepetin alt tarafında ise kare düğüm kullanılmış. Bütün ipler ise son bir düğümde birleştirilmiş.

makrome-saksilik-5

Bu minik yumurta kabuğu dekorasyonları ise doğu için harika. Bu projeyi gerçekleştirmek için yumurta kabuklarına, akrilik boyaya, boya fırçasına, kendir ipine ve makasa ihtiyacınız olacak. Asma ilmeği oluşturmakla başlayabilirsiniz bu projeye, bunu yapmak için de aynı düğümden birkaç kez üst üste atmanız yeterli. Sonra da kendir ipini ikili setlere ayırıp düğüm atarak yumuranın sepetini yapabilirsiniz. Alt kısmında da bütün ipleri birleştirip bir düğüm atın.

makrome-saksilik-6

Bu proje için hemen hemen her türde ipi ya da halatı kullanabilirsiniz. Tercihinize göre, eğer saksılığınızın farklı bir görünüşe sahip olmasını istiyorsanız, çift renkli ipler de kullanabilirsiniz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ayrıca makrome saksılığınıza herhangi bir dekoratif detay eklemekten de çekinmeyin. Kesilmiş mantar tıpa parçaları, tahta ya da cam boncuklar ya da istediğiniz her materyali kullanabilirsiniz. İp ya da halat kullanmak yerine istediğiniz renkte deri kumaş parçaları da kullanabilirsiniz.

makrome-saksilik-8

İlginç olabilecek bir diğer fikir de eski bir tişörtten saksılık yapmak oalcaktır. Tişörtü ince kumaş parçaları halinde kesin. Sekiz parçaya ihtiyacınız olacak, bu parçalara büyük bir düğüm atın. Her seferinde iki kumaş parçası alın ve ana düğümden 4 cmlik boşluklar bırakarak bu iki kumaş parçasına düğüm atın. 4 düğüm elde edene kadar devam edin. Parçaları birbirinden ayırın ve yeniden dört düğüm atın. Kalan parçaları kendi kendileriyle düğümleyin ve üst kısımda ana bir düğüm daha atın.

makrome-saksilik-9

Şimdi edindiğiniz fikirleri kullanarak bitkileriniz ve çiçekleriniz için yepyeni askılıklar yapabilirsiniz. Askılıklarla süslenmiş bir bahçe oluşturabilirsiniz. Aynı halat, ip ya da deri üzerinde birbirine bağlı iki farklı saksı bile kullanabilirsiniz. Bu saksılıkları evinizin herhangi bir bölümünde kullanabilirsiniz.