En İyi İç Cephe Boya Markaları

Bir mekanın temiz, güzel ve ferah görünmesinde en önemli etmenlerden biri şüphesiz iç cephesinin boya durumudur. Örneğin bir ev ne kadar şık döşenmiş olursa olsun yer yer kalkmış, küf tutmuş veya renk uyumsuzluğu olan bir boya ile çevriliyse çok kötü gözükecektir. İç mekanlarda ki boya kusurları dış mekanlardan farklı olarak çok daha kolay fark edilir.

  Boya Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

1. İç cepheler için boya seçiminde önemli kriterlerden biri kalitesini ispatlamış en iyi iç cephe boya markaları ürünlerini tercih etmektir.

2. Markanın renk yelpazesi geniş olmalıdır. Çok koyu renkler ev gibi ortamlar için uygun olmaz. Açık ve rahatlatıcı renkler hem ortamı olduğundan geniş gösterir hem de insan psikolojisine iyi gelir.

3. Renk seçiminde ortamın genel rengi belirlenmeli bu renge sahip olan firmalar tercih edilmelidir.

4. Türkiye’de en iyi iç cephe boya markaları boya renklerini otomatik makinelerde karıştırarak elde ederler. Birden fazla kutu boya alınacaksa makine ile renk karıştıran markalar seçilmelidir. Aksi takdirde boya renkleri bir birinden farklı çıkabilir.

5. Bazı markalar bazı boyalarda daha iyi ürün çıkarır. Örneğin birinin tavan boyası iyiyken diğerinin su bazlıları daha iyi olabilir.

6. Bazı mekanlar küf oluşumuna yatkındır. Bu tür yerlerde badana yerine anti küf ürünler tercih edilmelidir.

7. Özellikle ev ortamları için silinme özelliği olan boyaların tercih edilmesi önerilir. Bu tür boyalar uzun yıllar silinerek kullanılabilir.

  Kalitesiz boyanın dezavantajları

1. Kalitesiz boyalar alırken ucuz gibi görünse de boyama kuvvetleri genelde daha azdır. Yani aynı alan kaliteli ürünlere göre daha çok boya kullanılarak boyanabilir. Bu da ekonomik açıdan aslında daha pahalıya gelir.

2. Kalitesiz ürünlerin kullanım ömürleri kaliteli olanlardan kısadır. Bir mekanı boyatmak çok ucuz bir hizmet olmadığından boyatırken uzun süre dayanmasını beklemek de yerinde olacaktır.

3. Kalitesiz ürünlerde renk uyumu tam sağlanamayabilir. Bu ton farkı ortamı çok kötü gösterecektir.

4. Kalitesiz iç cephe boyaları boya yapanı da zorlar. Duvara tutunuşları genelde daha azdır. Bu tür boyalarla boya yapılırken ortam çok daha fazla kirlenebilir.

 Türkiye’de kaliteli iç cephe markaları

Marshall

Marshall

Marshall boyaları geniş renk yelpazesine sahiptir. En önemli özelliği ise diğer boyalara nispeten daha az boya kullanarak daha büyük alanların boyanmasını sağlayan kalitede üretim yapmasıdır. Marshall şirketi özellikle çevrecilerin beğenisini toplamaktadır. Şirketin merkezi İngiltere’dedir. Marshall, Türkiye’deki en iyi iç cephe boya markaları arasındadır.

Filli Boya

Diğer bir çevreci boya markası olan Filli Boya, Lösev gibi kuruluşlara ücretsiz hizmetleriyle ön plana çıkmaktadır. Filli Boya her yıl çıkardığı yeni renkleri ile diğerlerine fark atan bir marka olmayı başarmaktadır. Kayseri’de yerli üretim yapan firmanın genel merkezi İstanbul’dadır.

 DYO

Müşteri memnuniyetini ön planda tutan ve bunu aldığı sertifikalarla destekleyen DYO özellikle küf ve mantar gibi sorunlara yönelik boya üretimiyle dikkat çekmektedir. Genel Müdürlüğü İzmir’de olan firma aynı zamanda tüm iç ve dış cephe boya ve bakım ihtiyaç ürünlerini üretmektedir.

Polisan

Genç bir firma olmasına karşı yenilikçi ürünleriyle gündeme gelen Polisan yeni nesil iç ve dış ortamlar için iddialı renkler üretmektedir. Home Cosmetics anlayışıyla iç mekanların tüm boya ve bakım ürünlerini Kocaeli fabrikasında geliştirerek üretmektedir. Polisan ‘nın merkezi İstanbul’dadır.

Tüm bu markalar gerçekten kaliteli ürünleriyle tanınan firmalardır. Hangisinin daha iyi olduğu konusunda aslen net bir bilgi verilemez. Çünkü hepsi de kaliteli malzemeden ve çok geniş renk katalogları ile ürün çıkarmaktadır. Hepsinin araştırma ve geliştirme çalışmaları hiç bitmeden sürdüğü gibi hepsi de çevreci yaklaşımlar sergilemektedir. Bu açıdan kaliteleri bir birine yakın bu firmalardan ihtiyaca, istenen renge veya ekonomik şartlara bağlı olarak seçim yapmak en doğrusu olacaktır.

  İç cephe boyaları

Su bazlı boyalar: Yoğun su içeren çevreci iç mekan boyalarıdır. Su bazlı boyalar daha uzun süre renklerini korurlar ama silinerek kullanmaya pek elverişli değildirler. Kuruma esnasında insan sağlığına zararlı gaz çıkışı su bazlı boyalarda olmaz.

Yarımat boyalar: Silinebilir olmalarından dolayı tercih edilen iç mekan boyalarıdır. Ayrıca soft renkleriyle ortam huzur kazandırırlar. Yarımat boyalar bünyelerine diğerlerine oranla kiri daha az alırlar. Bu bakımdan kullanım ömürleri de uzundur.

Plastik boyalar: Mat sınıftan silinmeye çok uygun olmayan boyalardır. Kapatıcı özellikleri yüksek olduklarından tercih edilirler.

Solvent bazlı boyalar: Silinebilir ve uzun ömürlü iç cephe boyalarıdır. Uygulama sırasında kururken çevreye koku yayarlar. Kuruma süresi su bazlılardan uzundur. İç cephelerde solvent bazlı boyalar arasında en çok satenler tercih edilir.

Tavan boyaları: Tavanlara sürülen boyalar çok çabuk kuruma özelliğine sahip yüksek tutunumlu boyalardır.

Astar boyalar: Kapanması zor yüzeylerde genelde ilk kat olarak uygulanan çok çabuk kuruyan boyalardır.

Antiküf ve bakteriyel boyalar: Küf oluşumu yüksek mekanlarda kullanılması gereken boyalardır.

Yağlı boyalar: İç mekanlarda daha çok metal ve ahşap yüzeylerde kullanılırlar. Zor kuruyan çok dayanıklı boyalardır.