Rutubet Nedir Ve Nasıl Önlenir?

Rutubet Nedir?

Rutubet kelimesi su buharının neme dönüşmesi anlamına gelmektedir. Fakat rutubet insan sağlığına, ev ortamına ve mobilyalardan kıyafetlere kadar pek çok şeye zarar vermektedir.

Rutubet Nasıl Oluşur?

Su buharının olduğu her ortamda oluşur. Duş alırken, yemek yaparken, çamaşır yıkarken, nefes alırken ve terlerken oluşabilir. Rutubetin en önemli nedeni ise iyi bir şekilde yapılmamış yalıtımdır. İyi bir şekilde yalıtılmamış ev yağan yağmurdan ve doğa olaylarından etkilenerek duvarlardan suyu çeker suyu çeken duvar evin içerisindeki ısıdan etkilenir ve su buharı yani rutubet oluşur. Isıtma kaynağına bağlı olarakta ısıtmadan dolayı yaşanacak farklılıklarda rutubete sebep olur.

Bu gibi durumlarda pencerelere de çok dikkat edilmelidir. Silikonu iyi çekilmeyen bir pencere duvar ile arasında rutubet oluşturabilir. Pencerelerdeki buhar meydana gelir ve küf yapabilir. Fakat çok iyi bir şekilde yapılmış camlarda da nemin dışarı atılamamasından dolayı rutubet oluşabilir. Terlemeler görülebilir. Böyle durumlarda camlar sık sık açılarak evin içerisinde havalandırma sağlanmalıdır. Rutubet yaratan pencere var ise kalın perdeler seçilmemelidir. Bu gibi pencereler kapatılmamalıdır.

Rutubete En İyi Çözüm Nedir?

İzolasyon; Eviniz de eğer rutubet gibi bir probleminiz var ise bu durumda en iyi yapılacak en iyi şey dış cephe izolasyondur. Duvarlar soğuk hava ve suyu geçirmeyecek şekilde iyice yalıtılmalıdır. Rutubeti yok etmek için evin dışarısından müdahale gerekmektedir. Bir apartmanda yaşıyor iseniz sadece dairenize değil tüm binaya yaptırmanız gerekmektedir. Rutubet sadece duvarlardan değil belki çatıda olan bir problemden dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Bu sebepten dolayı çatıyı da yaptırmanız gerekecektir. Çatının onarılması da büyük etken olacaktır. Çatıda biriken suların toprağa aktarılması gerekir. Problem yerde ise yerden kaynaklanan sorunlara yerden bir yalıtım yapılmalıdır. Zeminin bu konuda yenilenmesi gerekebilir.

Evde Rutubet Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rutubet kapalı kalan ortamlarda yoğun bir çürümüş meyve veya küf gibi bir koku yapar. Kokusundan anlamak oldukça kolaydır. Dolap içerisinde bu kokular daha fazla hissedilir. Duvarlarda ve pencere diplerinde küfler bulunabilir. Bunlar rutubetin, su buharının sebebidir. Yağmurlu havalarda damla şeklinde pencere altından su duvardan aşağıya akabilir. Yeni bir eve taşınacak iseniz diğer dairelerde oturan kişiler ile konuşup, daire de rutubet var mı yok mu öğrenilmelidir.

Rutubet yazın kendisini belli etmeyen ve boya yapılarak kolayca kapatılabilen bir sorundur. Rutubet özellikle eski binalarda fazlası ile görülmektedir. Ev sahibi veya var ise yönetici ile konuşularak binada izolasyon olup olmadığı sorulmalıdır. Evlerin kuzey cephelerinde rutubet çok görülmektedir. Bu sebepten dolayı ev tutarken veya alırken cephesini sormalısınız.

Dış Cepheye Bir Çözüm Yapılamıyor ise Ne Yapılmalıdır?

Dış cepheye her hangi bir müdahale uygulanamıyor ise yapılacak olan çözümler geçici çözümlerdir. Geçici çözümler rutubeti tamamen engellememektedir. Sadece nemin vereceği etkiler ve zararlar azaltılabilir.

-Ev sık sık havalandırılmalıdır. Pencereler açık tutulmalıdır ve önleri kapatılmamalıdır.

-İç cephe izolasyonu uygulanabilir. Uygun kalınlıkta levhalar alınarak kişi kendisi de bu yalıtımı yapabilir.

-Nem alıcı aletler alarak ev içerisindeki nemi alması sağlanabilir. Birçok çeşidi bulunmaktadır evinizin büyüklüğüne göre bir tanesini tercih edebilirsiniz.

-Rutubet nasıl önlenir sorusunun diğer bir cevabı ise evinize boya yapacağınız da küf önleyici veya rutubet engelleyici boyalar tercih edilmelidir.

-Ev içerisinde birçok bitki bulundurmak ve çamaşırları ev içerisinde kurutmaya çalışmak rutubete neden olur. Bitki ve çamaşırlarınızı balkonlarınız da bulundurmalısınız.

-Bozuk petekler ve ısıtma sistemleri de rutubete sebep olur. Petek ve ısıtma sistemlerinizin kontrollerini yaptırmalı bir sorun var ise onarılmalıdır.

Rutubet Nasıl Önlenir?

Rutubet nasıl önlenir ile alakalı bir kaç ufak tüyo bulunmaktadır. Bunların düzenli bir şekilde yapılması durumunda rutubetli yaşam alanınızın değiştiği fark edeceksiniz. Rutubetli ortamın sık sık hava almasını sağlamalısınız. Sık sık hava almasını sağladıktan sonra çamaşır suyu ile rutubetli odanın temizliği sağlanmalıdır. Çamaşır suyu ile küf olmuş duvarlar silinmelidir. Rutubetli odanın çamaşır suyu ile temizlenmesi sağlandıktan sonra çocuklarınız var ise bir kaç saat odaya sokmamalısınız.

Petek önlerini veya evinizi ısıttığınız her hangi bir ısıtma sisteminin önünü mobilyalar ile kapatmamalısınız. Rutubetli odada dolap var ise dolap kapakları açık tutulmalıdır. Pencereler açık iken havalanması sağlanmalıdır. En önemli önlem ise dış cepheden izolasyon yapılmasıdır.